top of page

In de supermarkt kost een kilo aardappelen 1,60. Da's goeie business!?

  • Welke gewassen telen jullie?
    We telen - Aardappelen voor het maken van friet - Poot-aardappelen - Zaai-uien - Plant-uien - Knolselderij - Graan - Bieten - Wortels
  • In de supermarkt kost een kilo aardappelen 1,60 euro. Da's goeie business!?"
    In de supermarkt betaal je voor 1 kg aardappels tussen 1 euro en 1,60 euro. Als boeren varieert de prijs die we krijgen voor aardappelen. We krijgen afhankelijk van vraag en aanbod tussen de 0,00 euro en 0,35 euro. Gemiddeld verdiend een boer ongeveer 15 cent per kilo aardappelen.
  • Met zulke hoge prijzen voor landbouwgrond; Zijn boeren heel rijk?
    Al decennia lang stijgen de prijzen voor landbouwgrond. Dat komt door een toenemende vraag. Die toenemende vraag is weer het gevolg van een aantal factoren. Voor ons als akkerbouwers is het eigenlijk helemaal niet zo gunstig. Doordat de marges kleiner worden, hebben we meer areaal nodig om toch een inkomen te blijven creeeren. Ook moeten we blijven groeien want waar vroeger 40 hectare voor een akkerbouwer genoeg was om een volwaardig inkomen uit te halen, is dat momenteel rond de 100 hectare. U begrijpt; de hoge prijzen voor landbouwgrond is dan ook een bedreiging. Dat is een ander verhaal als de akkerbouwer besluit om te stoppen. Een bekend spreekwoord luidt dan ook wel; "een boer leeft arm, maar sterft rijk".
  • Waarom klagen boeren zoveel?
    Dat is een goeie vraag! Er zijn ook goede jaren, waarin geld kan worden verdiend met wat we het liefste doen; gewassen telen op een duurzame manier, zodat de generaties die volgen ook nog een gezonde bodem hebben! Om terug te komen op de vraag. Als boer ben je afhankelijk van de natuur. Stel als het een heel nat seizoen is en veel aardappels gaan verloren door deze nattigheid, dan zijn er minder aardappelen op de markt. De prijzen zijn vaak dan wel beter, maar alleen als overal minder aardappelen zijn. Als het teelt-technisch een topjaar is geweest, dan zijn vaak de prijzen heel slecht.
  • Zijn jullie gangbaar of biologisch?
    Wij zijn gangbare akkerbouwers. Let op! Dat wil niet zeggen dat we niet duurzaam zijn. Door gewasbeschermingsmiddelen proberen we een gezond product te laten groeien die verkocht kan worden in de winkel. Deze gewasbeschermingsmiddelen zetten we zo effectief mogelijk in en niet meer dan nodig is. Is biologisch veel beter dan gangbaar? Dat vragen wij ons af. Een voorbeeld: In de aardappelteelt hebben we bijvoorbeeld de geduchte phytophthora-ziekte. Biologische aardappels die deze ziekte krijgen (wat erg aannemelijk is) geven als het mee zit ongeveer 25-50% van de opbrengst van gangbare aardappelen maar hebben meer bewerkingen gehad dan de gangbare aardappelen. Nog wat; het perceel biologische aardappelen met de phytophthora-ziekte, heeft er voor gezorgd dat de omliggende percelen met aardappelen ook meer in aanraking zijn geweest met de phytophthora-ziekte. De gangbare boeren moesten daardoor juist weer meer gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Waar het kan, gebruiken ook gangbare boeren natuurlijke middelen. Tegenwoordig wordt op de vierkante centimeter precies plaatsspecifiek bemest en er wordt alles aan gedaan om zo efficient mogelijk landbouw te bedrijven. Kom anders eens langs en we laten het je zien!
  • Als uien en/of aardappels veel meer opbrengen, waarom teel je daar dan niet super veel van? "
    Als akkerbouwer heb je een bepaalde rotatie van gewassen over je percelen. Veelal wordt eens in de vier jaar gewisseld. Als we in 2021 bieten telen op het perceel naast de boerderij, dan zullen er waarschijnlijk in 2025 wéér bieten staan. Bij uien en knolselderij is deze rotatie één op acht. Dus één keer in de acht jaar staan er uien en knolselderij op éénzelfde perceel. Waarom doen we die rotatie? Zo blijft de bodem gezond! En een gezonde bodem, geeft de meeste vrucht. Daarom dragen we veel zorg voor een gezonde bodem waar het eco-systeem perfect functioneert!

Kan ik jullie gewassen kopen?

Jazeker! We verkopen onze producten in een fysieke winkel aan de Gaandersesweg in Dreischor. We verkopen aardappelen, uien, knolselderij, (scharrel)-eieren en in de zomermaanden ook kersen!

​

Gaandersesweg 2

4315 PM  Dreischor

​

Meer informatie hierover, vindt u op www.geertshandel.com

bottom of page